sreda, 12 februar 2020
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Rakija iz Rakije - Domaća šumadijska Šljivovica

gledic smotra proizvodjaca rakijeSelo Gledić nalazi se u Šumadiji na rubu Kraljevačke opštine i udaljeno je oko 30km od grada. Nalazi se izmedju Kraljeva i Kragujevca na obroncima Gledićkih planina koje su po ovom selu i dobile ime a po narodnom predanju po tome što se sa njih "daleko gleda". Nadmorska visina je izmedju 300 i 700 m sto je idealno  za šljivike i to za stare autohtone sorte Crvena ranka –Šumadinka i Požegača – Madžarka koje su i jedino zastupljene na imanju
Imanje na kome se proizvodi rakija nalazi se u selu Glediću, zaseok Rakija.
Postoje dva predanja o nastanku tog imena:

Prvo : Kroz taj zaseok prolazi potok koji i kad su najveće kiše ostaje bistar ko rakija pa otud ceo zaseok koji ima 6 kuća dobi to ime.

Drugo predanje kaže da: Kada se porodica Djusić u XVII veku doselila u Glediće i našla imanje na kome će početi da  pravi kuću,  na tom mestu pronašli su lulu od kazana za pečenje rakije i da se zbog toga ceo zaseok zove Rakija.
Inače od sredine XIX veka porodica Đusić i njihovi nasledinici bave se proizvodnjom rakije koja je nadaleko poznata.

Rakija iz Rakije - Gledićka ljuta, ispečena od autohtonih sorti šljive - Crvena ranka i Požegača i pripremljena prema vekovnoj tradiciji i specifičnoj tehnologiji.

Proizvodi i puni:                                                                    Turistička ponuda:
SPTR “Rakije iz Rakije”                                                 Tradicionalno pečenje rakije
Vl. Dragana Veljović
selo Gledić, zaseok Rakija
36220 Čukojevac

www.rakijaizrakije.com